Loading...

 

ACTUA

De Kring wordt toneelzaal

LIEVEGEM - De Kring wordt nog dit jaar omgebouwd tot toneelzaal, ook cultuurprojecten in Lovendegem en Zomergem op de rails!

Schepen Jeroen Van Acker (CD&V) voor De Kring, waar ze dit jaar starten met verbouwen. Achteraan zijn de werken aan De Passage al even bezig. (FOTO: CTE)

LIEVEGEM / VINDERHOUTE / OOSTWINKEL / RONSELE - Elke grote kern van Lievegem krijgt een centrum voor cultuur en verenigingsleven. Waarschoot is het eerst aan de beurt: De Kring wordt later dit jaar verbouwd tot volwaardige toneelzaal.


De gemeente Lievegem pompt de komende jaren veel geld in ruimte voor het verenigingsleven. Lovendegem droomt van haar langverwachte Administratief en Cultureel Centrum (ACC), Zomergem kijkt uit naar een nieuwe zaal aan Den Boer en in Waarschoot krijgt De Kring een make-over. “We hebben gekozen om in De Kring niet zomaar herstelingswerken uit te voeren”, zegt schepen van Cultuur Jeroen Van Acker (CD&V). “De kleedkamers, het gordijndoek, het podium, de regiekamer: alles nemen we onder handen om van De Kring een mooie toneelzaal te mak en. Zelfs de oude, karakteristieke inkomhal gaan we in ere herstellen, zodat je precies naar het theater gaat. Ook andere verenigingen blijven welkom: we hebben een lijst opgesteld met alle activiteiten die er de voorbije tien jaar in De Kring plaatsvonden en die we ook in de toekomst graag zien doorgaan. Er komt een verbinding met De Passage (het sociaal woonproject op de oude jongensschool, nvdr.), waar een gemeenschapsruimte is voorzien met opwarmkeuken. Verenigingen zullen De Kring en De Passage samen kunnen huren, of apart.”


AWP Buro, een architectuurbureau uit Waarschoot, tekent De Kring 2.0 uit. De eerste vergadering zit er intussen op. Bedoeling is dit jaar te starten met de renovatie, die 655.000 euro zal kosten. Voor De Passage is nog eens 360.00 euro voorzien.

Uitschuifbare tribune
In Lovendegem is het voorontwerp van het nieuwe ACC klaar. Eind 2021 moet er een definitief plan zijn. “Daar ligt de nadruk op theater, optredens en tentoonstellingen”, aldus Van Acker. “De gemeente gaat zelf geen programmatie doen zoals De Herbakker of De Stroming. Dat laten we over aan de verenigingen, die bijvoorbeeld – ik zeg maar iets – een Walter Baele kunnen programmeren. We werken met een uitschuifbare tribune, zodat er ook tafels en stoelen in de zaal gezet kunnen worden.”

Buurtwacht bij evenementen
Het project op de site van de bibliotheek in Zomergem staat het minst ver, maar ook daar is de visie klaar. “We gaan voor polyvalent en minder focus op toneel. De Zomergemse Toneelbond wil ook spelen in Waarschoot of Lovendegem, als daar een goed uitgeruste zaal komt.”

Naast de verenigingen was er ook al overleg met de buurt. Daar ziet niet iedereen een nieuwe polyvalente zaal zitten. “Ze willen geen hoogbouw en hebben schrik voor parkeer- en mobiliteitsproblemen”, zegt Van Acker. “Daarom zullen we toekomstige gebruikers opleggen dat er bij grote activiteiten een parkeer- en mobiliteitsplan moet zijn en ze ook een buurtwacht moeten voorzien, die een oogje in het zeil houdt. Fuiven zijn sowieso uitgesloten.”

Voor concerten kijkt de gemeente eerder naar de kerk van Ronsele, die over een uitstekende akoestiek beschikt.

Bron: Het Nieuwsblad, 03/02/2021

 

 

Laten we praten